ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλωσορίσατε στην επίσημη ιστοσελίδα της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Ιωαννίνων. Γνωρίστε τη δράση και τις θέσεις της παράταξης μας στα Ιωάννινα, ενημερωθείτε για τα τεκτενόμενα γύρω από το εθνικό θέμα αλλά και για όσα αφορούν στο φοιτητόκοσμο, σε Κύπρο και εξωτερικό. Καλή πλοήγηση!!!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ!!!

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ!!!!
Μετά από αποφάσεις των Φοιτητικών Ενώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου (Φ.Ε.ΠΑΝ.) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (Φ.Ε.ΤΕ.ΠΑ.Κ.), το φοιτητικό κίνημα θα προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις αυτή την Τρίτη 25 Μαΐου 2010 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ χαιρετίζει τις αποφάσεις των φοιτητικών ενώσεων και καλεί όλους τους φορείς και τις οργανώσεις που αντιτίθενται στα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών να συμμετέχουν στις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Είναι με μεγάλη απογοήτευση που η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ αντίκρισε την καλοστημένη παγίδα που στήθηκε έντεχνα από τους κυβερνώντες στο φοιτητικό κίνημα. Μας εκπλήσσει επίσης η «ειλικρίνεια» των όσων λέγονται από πλευράς του Υπουργείου στη μεγαλύτερη Φοιτητική Ένωση Κυπρίων.

Πιο συγκεκριμένα, θα θέλαμε να θίξουμε το γεγονός ότι σε συνάντηση που είχε από κοινού Π.Ο.Φ.ΕΝ.-Φ.Ε.ΠΑΝ. με τον ίδιο τον Υπουργό, ο κύριος Σταυράκης, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου μας είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνάντηση και έκαναν λόγο για στόχευση της φοιτητικής χορηγίας και κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου εντός έξι μηνών από την ημέρα της συνάντησης (30 Νοεμβρίου 2009). Μας επιβεβαίωσε μάλιστα με σαφή τρόπο ότι «τίποτα δε θα αλλάξει όσον αφορά τη φοιτητική χορηγία» και επίσης ότι υπάρχει πρόθεση «να αυξηθούν οι φοιτητικές χορηγίες σε συνεργασία και διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, τους φοιτητές». Κατόπιν έγιναν σωρεία δηλώσεων από κυβερνητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν και σίγουρα όχι χωρίς τη διαβούλευση με τους φοιτητές. Όχι μόνο δεν ήρθε σε διαβούλευση με το φοιτητικό κίνημα το Υπουργείο, αλλά προχώρησε και στην κατάθεση του πακέτου μέτρων στη Βουλή για ψήφιση και κάλεσε εκ των υστέρων τους φοιτητές σε συνάντηση για να ακούσει τις απόψεις τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΙΑ-ΨΕΥΤΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

Η Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θα ήθελε να καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση του Ακελικού Υπουργού Οικονομικών κ.Σταυράκη να εξαγγείλει μέτρα για στόχευση και αποκοπή της Φοιτητικής Χορηγίας. Είναι με θλίψη αλλά και με έντονο προβληματισμό που παρακολουθούμε το συγκεκριμένο Υπουργείο να παλινδρομεί και χωρίς να έρχεται ΚΑΝ σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς όπως είναι η ΠΟΦΕΝ, οι φοιτητικές παρατάξεις και οι οργανωμένες νεολαίες, να παίρνει τέτοια απόφαση. Η κατά τα άλλα ‘‘φιλολαϊκή’’ κυβέρνηση του Δ. Χριστόφια αποφάσισε αυθαίρετα να εξαγγείλει αυτό το αντινεανικό και αντιφοιτητικό μέτρο πλήττοντας ουσιαστικά το σημαντικότερο φοιτητικό κεκτημένο αλλά και όλη τη φοιτητική νεολαία.

Δυστυχώς ο κ. Σταυράκης έχει εξελιχθεί σε ένα καλοκουρδισμένο πιόνι της Ακελικής Κυβέρνησης αφού εν μέσω προεκλογικού για της Φοιτητικές Εκλογές, δηλαδή μόλις πριν 3 μήνες, δήλωνε ΨΕΥΔΩΣ σε συνάντηση που είχε με την ΦΕΠΑΝ, ότι δεν τίθεται θέμα για μείωση, αποκοπή η στόχευση της φοιτητικής χορηγίας ούτως ώστε να εξυπηρετήσει τα προεκλογικά συμφέροντα της κυβερνητικής φοιτητικής παράταξης Προοδευτικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που διάλεξε να εξαγγείλει αυτό το μέτρο με το πέρας των φοιτητικών εκλογών ούτως ώστε να μην μπορεί να πληγεί εκλογικά η Προοδευτική. Εξάλλου ο Υπουργός ξέρει πολύ καλά ότι τέτοια εποχή , εν μέσω δηλαδή εξετάσεων και γραπτών είναι πολύ δύσκολο να αντιδράσει το φοιτητικό κίνημα με πορείες και διαδηλώσεις. Το φοιτητικό κίνημα όμως περιμένει την απολογία του κ. Σταυράκη για τα μεγάλα του ψέματα αλλά και για τον εμπαιγμό που υπέστη λόγο μικροκομματικών συμφερόντων.

Για ακόμα μια φορά η Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δικαιώνεται αφού ήταν η μόνη παράταξη που έβγαλε το θέμα στην επιφάνεια, και προειδοποιούσε τους πάντες για τις προθέσεις του Υπουργού να στοχεύσει την χορηγία, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, την ίδια ώρα που η Προοδευτική όντας το φερέφωνο του Ακελικού Υπουργού, βροντοφώναζε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και αναλωνότανε στο να κατηγορεί την ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ότι κινδυνολογεί. Τι έχει να πει τώρα η ηγεσία της Προοδευτικής; Ακόμα κινδυνολογεί η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ; Θα απολογηθεί στους φοιτητές που υφάρπαξε τη ψήφο τους με την δικαιολογία ότι η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ κινδυνολογεί για αυτό το θέμα; Θα στρέψει τα πυρά της προς τον ίδιο τον Υπουργό της; Πιθανών όχι, αφού ήτανε και η ίδια συνεργός σε αυτή την προσπάθεια αποπροσανατoλισμού της κοινής γνώμης. Το φοιτητικό κίνημα έχει ανάγκη από διεκδικητικές παρατάξεις και όχι από υπηρέτες κυβερνητικών συμφερόντων και αυτό πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους στην Προοδευτική και στην ΕΔΟΝ.

Με τα νέα μέτρα λοιπόν της κυβέρνησης Χριστόφια δεν θα παίρνουν ΟΛΟΙ φοιτητές την γνωστή κρατική χορηγία ενώ θα υπάρξει και μείωση σε αυτά που παίρνουν ορισμένοι , όλα σύμφωνα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δηλώνει απερίφραστα πως θα σταθεί εμπόδιο με κάθε τρόπο στην όποια μείωση των φοιτητικών κεκτημένων. Εάν η κυβέρνηση Χριστόφια αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα οικονομικά της χώρας, δε θα το λύσει αποκόπτοντας τη φοιτητική χορηγία. Εξάλλου το προεκλογικό τους πρόγραμμα άλλα έλεγε… αλλά προφανώς ήτανε και αυτά ΨΕΜΑΤΑ, γι’αυτό και θα μας βρούνε στο δρόμο τους με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν για ακόμα μια φορά τη πάγια θέση της παράταξης μας. Απαιτούμαι τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φοιτητικής χορηγίας (στα σημερινά δεδομένα!) για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, και από εκεί και πέρα κλιμακωτή αύξησή της στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.