ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλωσορίσατε στην επίσημη ιστοσελίδα της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Ιωαννίνων. Γνωρίστε τη δράση και τις θέσεις της παράταξης μας στα Ιωάννινα, ενημερωθείτε για τα τεκτενόμενα γύρω από το εθνικό θέμα αλλά και για όσα αφορούν στο φοιτητόκοσμο, σε Κύπρο και εξωτερικό. Καλή πλοήγηση!!!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ!!!

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Ιστορική Αναδρομή


Ο Ελληνικός Στρατός του 1912, διαθέτοντας σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και όντας υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν ήταν δυνατό να αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.
Πρωθυπουργός ήταν ο Ελ.  Βενιζέλος και υπουργός στρατιωτικών, αρχιστράτηγος ο διάδοχος Κωνσταντίνος και αρχηγός του στρατού Ηπείρου ο υποστράτηγος Σαπουτζάκης, Με έδρα την  Άρτα. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 6 Οκτ. 1912 από εκεί, αφού η Θεσσαλία ήταν  ελεύθερη ολόκληρη. Οι Έλληνες αριθμούσαν 11000 έναντι 20000 τούρκων και είχαν επιτυχίες μέχρι το Μπιζάνι (απελευθέρωσαν Άρτα, Πρέβεζα και άλλες περιοχές).
Στο Μπιζάνι, έξω από τα Γιάννενα οι τούρκοι είχαν οχυρωματικά έργα και ο ελληνικός στρατός τα βρήκε δύσκολα. Όταν το μέτωπο στη Μακεδονία σίγασε, ενισχύσεις ήρθαν στα Ιωάννινα. Στους τούρκους είχαν μείνει περιορισμένες δυνάμεις. Η μάχη ξεκίνησε. Στις 19 Φεβ. Το ελληνικό πυροβολικό άρχισε να βάλλει ασταμάτητα ενώ οι Τούρκοι απάντησαν χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα και σταμάτησαν το μεσημέρι. Η γενική επίθεση των ελληνικών σωμάτων ξεκίνησε νωρίς το πρωί της επόμενης και μετά από μεγάλο και σκληρό αγώνα είχαν μεγάλες επιτυχίες και καταδίωξαν τους τούρκους που υποχωρούσαν μέχρι την κοιλάδα της Δωδώνης. Ο στρατηγός Βελισαρίου που συνέχισε την προέλαση, έκοψε τα καλώδια επικοινωνίας των Ιωαννίνων με το Μπιζάνι για ασφάλεια και νέκρωσε την επικοινωνία. Έτσι ο διοικητής των Ιωαννίνων Εσσάτ πάσας κατάλαβε ότι οι τούρκοι είχαν ηττηθεί και ότι όποια αντίσταση θα ήταν μάταιη και έτσι λοιπόν παρέδωσε την πόλη. Ο Εσσάτ πάσας παρέδωσε το ξίφος του στο διάδοχο βασιλιά Κωνσταντίνο σε ειδική τελετή και συνθηκολόγηση.