ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλωσορίσατε στην επίσημη ιστοσελίδα της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Ιωαννίνων. Γνωρίστε τη δράση και τις θέσεις της παράταξης μας στα Ιωάννινα, ενημερωθείτε για τα τεκτενόμενα γύρω από το εθνικό θέμα αλλά και για όσα αφορούν στο φοιτητόκοσμο, σε Κύπρο και εξωτερικό. Καλή πλοήγηση!!!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ!!!

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

Ο Γεώργιος Γρίβας, γνωστός και με το ψευδώνυμο Διγενής, ήταν Έλληνας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που ανέδειξε η νεότερη κυπριακή ιστορία, με σημαντική προσφορά και στην ευρύτερη ελληνική Ιστορία με αποκορύφωμα  την ίδρυση την οργάνωση του αγώνα των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα του οποίου ηγήθηκε.


 Γεννήθηκε στη Χρυσαλινιώτισσα στη Λευκωσία στις 5 Ιουλίου 1897 και μεγάλωσε στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Αφού τελείωσε το σχολείο του Τρικώμου, πήγε στη Λευκωσία όπου φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1916 μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1919 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού. Συμμετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία όπου πολέμησε γενναία και για τη δράση του παρασημοφορήθηκε και προάχθηκε σε υπολοχαγό. Αργότερα, επιλέχθηκε να φοιτήσει στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου. Το 1925 προάχθηκε σε λοχαγό και το 1935 σε ταγματάρχη. Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετατέθηκε στη διεύθυνση επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κατά την Ιταλική εισβολή εναντίον της Ελλάδας ο Γρίβας μετατέθηκε στο αλβανικό μέτωπο, όπου και υπηρέτησε ως επιτελάρχης της ΙΙ Μεραρχίας. Το 1946 παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη..
 Η άρνηση της Βρετανικής Κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού προβλήματος οδήγησε τον κυπριακό λαό σε ένοπλο αγώνα, για να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμα του για ελευθερία. Παράλληλα με τη μυστική Επιτροπή των Αθηνών, που προετοίμαζε το επαναστατικό κίνημα, στην Κύπρο ιδρύθηκε το 1953 η μυστική Οργάνωση ΚΑ.Ρ.Η (Κύπριοι Αγωνιστές, Ριψοκίνδυνοι Ηγέτες) µε πρωτοβουλία του Κυπρίου γιατρού Ιωάννη Ιωαννίδη. Ο Ιωαννίδης είχε φροντίσει να δημιουργηθούν πυρήνες Κύπριων φοιτητών στην Αθήνα, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην χρήση των όπλων και στην τακτική του ανταρτοπόλεμου.
 Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας μετέβη μυστικά στην Κύπρο με το ψευδώνυμο "Διγενής" και ίδρυσε την ΕΟΚΑ, της οποίας ήταν και ο στρατιωτικός αρχηγός, με στόχο την εκδίωξη των Βρετανών από το νησί και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα..[
 Η σκέψη για ένοπλο αγώνα έγινε την ίδια σχεδόν περίοδο από τον Εθνάρχη Μακάριο, τον Κύπριο εν αποστρατεία συνταγματάρχη του Ελληνικού στρατού Γεώργιο Γρίβα και ύστερα από διαβουλεύσεις με στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις 10 Νοεμβρίου 1954 ο Γεώργιος Γρίβας αποβιβάζεται μυστικά στην Κύπρο ως στρατιωτικός αρχηγός του Αγώνα.
Ο χαρακτήρας της Οργάνωσης ήταν καθαρά συνωμοτικός και απαιτούσε απόλυτη μυστικότητα και τυφλή πειθαρχία στον Αρχηγό. Τη νύχτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου του 1955 (για την ακρίβεια στις 00.30) οι κυριότερες πόλεις του νησιού συγκλονίστηκαν από ισχυρές εκρήξεις βομβών που ανατίνασσαν κυβερνητικές εγκαταστάσεις, όπως η Αρχιγραμματεία, ο Ραδιοφωνικός σταθμός και το Διοικητήριο Λάρνακας. Πρώτος νεκρός του Αγώνα ήταν ο Μόδεστος Παντελή.
Από την αρχή του Αγώνα οι Άγγλοι επιδίωξαν ν' ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Διγενής, που δήλωνε ότι είναι ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ. Την απορία τους έλυσε στις 24 Απριλίου 1955 ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος σε ομιλία του από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» ανέφερε ότι αρχηγός της ΕΟΚΑ είναι ο Κύπριος συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας. Από τότε μέχρι το τέλος του Αγώνα οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για τη σύλληψή του αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Προσέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, για να πάρουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του αλλά δεν πέτυχαν το σκοπό τους.
Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 ο Γρίβας συνέχισε να αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα των εξελίξεων. Αναχώρησε για την Ελλάδα, όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές, του απονεμήθηκε ο βαθμός του στρατηγού εν αποστρατεία. Τον Ιούνιο του 1964 τον έστειλε ξανά η κυβέρνηση Παπανδρέου επικεφαλής 5.000 στρατιωτών και ανέλαβε την αρχηγία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και στη συνέχεια και της Εθνικής Φρουράς με τη συναίνεση του Μακάριου.. Η Τουρκία απείλησε να εισβάλει στο νησί και η εισβολή απετράπη μόνο με ανταλλάγματα την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο και την ανάκληση του Γρίβα στην Ελλάδα.
Πέθανε από καρδιακή προσβολή στο κρησφύγετο του στη Λεμεσό στις 27 Ιανουαρίου 1974. Η Βουλή των Ελλήνων, με το Νόμο 3944 που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Α 51 στις 20 Μαρτίου 1959, προήγαγε ομόφωνα τον Γεώργιο Γρίβα από αντισυνταγματάρχη σε αντιστράτηγο, του απένειμε ειδική σύνταξη, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο του "Αξίου Τέκνου της Πατρίδος". Η Βασιλική Ακαδημία Αθηνών απένειμε στον Γρίβα το Χρυσό Μετάλλιο, την ύψιστη τιμή απ' όσες διαθέτει, κατά την πανηγυρική της συνεδρία της 24ης Μαρτίου 1959.