ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλωσορίσατε στην επίσημη ιστοσελίδα της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Ιωαννίνων. Γνωρίστε τη δράση και τις θέσεις της παράταξης μας στα Ιωάννινα, ενημερωθείτε για τα τεκτενόμενα γύρω από το εθνικό θέμα αλλά και για όσα αφορούν στο φοιτητόκοσμο, σε Κύπρο και εξωτερικό. Καλή πλοήγηση!!!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ!!!

Οι θέσεις μας

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Για την Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ η έλλειψη πραγματικής κρατικής φοιτητικής μέριμνας αποτελεί το ουσιαστικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Με τον φοιτητή να νιώθει πραγματικά στην καθημερινότητα του, την ακρίβεια για τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται για την φοίτηση του, και το κράτος εδώ και χρόνια απών στην ουσία από το πλευρό του.
Το όποιο φοιτητικό κεκτημένο μένει πλέον στάσιμο και οι ανάγκες της νέας εποχής αφήνουν αμέτοχους και άπραγους τους κυβερνώντες που συνεχίζουν να αδιαφορούν για όλα όσα δικαιούται ο φοιτητής, τα οποία μάλιστα πριν μερικούς μήνες του τα είχαν υποσχεθεί.
Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα ενοίκια, η παρατεταμένη άνοδος των τιμών σε υλικά πρώτης ανάγκης, η ανάπτυξη της τεχνολογίας (διαδίκτυο, ηλεκτρονικός υπολογιστής) που επιβάλλει στον φοιτητή να την ακολουθήσει, είναι απλά μερικά από τα απολύτως απαραίτητα για τον φοιτητή σήμερα που δίνει καθημερινά ένα άνισο αγώνα επιβίωσης για να καταφέρει να ανταπεξέλθει.
Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ούσα παράταξη σοβαρή η οποία με συνέπεια διεκδικεί εδώ και χρόνια το καλύτερο για τον φοιτητή και που έχει μάλιστα θέση σαν σκοπό ίδρυσης της την προάσπιση των συμφερόντων του, προτείνει πιο κάτω τα βήματα που θα οδηγήσουν επιτέλους στον πολυπόθητο διάλογο κάνοντας την πολιτεία να στρέψει τα μάτια της προς την φοιτητική κοινότητα. Η πορεία που θα μας κατευθύνει στην πραγματική υλοποίηση και στην τελική παροχή πραγματικής κρατικής φοιτητικής μέριμνας αποτελεί για όλους εμάς στην Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ το ουσιαστικότερο μέλημα μας και σταθερή επιδίωξη μας.
Διεκδικούμε για τον φοιτητή όλα όσα του αξίζουν, όλα όσα δικαιούται και όλα όσα του υποσχέθηκαν. Τίποτα περισσότερο.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ
Η φοιτητική χορηγία είναι η κατεξοχήν κρατική βοήθεια, καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά κεκτημένα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Οι νέες προκλήσεις και οι αυξημένες απαιτήσεις είναι έντονες στη ζωή ενός φοιτητή. Από την μια, οι τιμές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, και η ακρίβεια είναι έντονη στην καθημερινότητα του φοιτητή. Από την άλλη, αντί κύριο μέλημα της πολιτείας να είναι η ουσιαστική παροχή βοήθειας προς τον φοιτητή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πολιτεία του γυρίζει την πλάτη.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας από τη θέσπιση του σχετικού νόμου και των αλλαγών που προέκυψαν έκτοτε στην κυπριακή οικονομία, αποδεικνύεται ότι το ποσό της χορηγίας σήμερα δεν συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ένας φοιτητής πλήρους φοίτησης. Ακόμη περισσότερο απέχει η τότε αγοραστική αξία της χορηγίας με την τρέχουσα.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι από το 1998 όταν και δόθηκε για πρώτη φόρα η φοιτητική χορηγία μέχρι σήμερα, για μια ολόκληρη δηλαδή δεκαετία, δεν έχει γίνει καμία αναπροσαρμογή της που να έχει έστω σαν στόχο την τιμαριθμική διόρθωση της αγοραστικής αξίας της. Με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, αν το κράτος σήμερα επιδιώξει να παρέχει την ίδια αγοραστική αξία της φοιτητικής χορηγίας θα πρέπει αυτή να αυξηθεί κατά 598.4 ευρώ.
Στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στις 27 Φεβρουαρίου 2009 το θέμα της επέκτασης της Φοιτητικής Χορηγίας δεν περιλαμβανόταν.
Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών όπου μιλά για αποκοπή της φοιτητικής χορηγίας(Σημερινή, 25 Οκτωβρίου 2009). Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη την οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα χωρίς αυτή να τυγχάνει επεξεργασίας με το φοιτητικό κίνημα. Θεωρούμε ατόπημα ο οποιοσδήποτε υπουργός να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.
Ως Πρωτοπορία ξεκαθαρίζουμε ότι ζητούμε καθολική εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους φοιτητές, με μια βάση για όλους και επέκταση στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στις ασθενέστερες ομάδες.

Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ όσον αφορά τη φοιτητική χορηγία προτείνει τα εξής:
• Όλες οι φοιτητικές ενώσεις σε συνεργασία με την Π.Ο.Φ.ΕΝ. θα πρέπει να επιδιώξουμε ξανά συμμετοχή σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, όπου θα πρέπει να εκφράσουμε ξεκάθαρα τη θέση μας γύρω από το θέμα και αφού αξιολογήσουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης η οποία και δεσμεύτηκε για αύξηση της χορηγίας να προβούμε στα αναγκαία μέτρα.
• Οι φοιτητικές ενώσεις σε συνεργασία με την Π.Ο.Φ.ΕΝ. θα πρέπει να επιδιώξουμε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή της χορηγίας ώστε να ανταποκρίνεται στην σημερινή οικονομική κατάσταση της κυπριακής κοινωνίας
• Η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα εισαγωγής κριτηρίων στη χορηγία θα πρέπει να αφορά στην εισαγωγή κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων που θα περιστρέφονται γύρω από το φοιτητή και τις ανάγκες του. Τα κριτήρια αυτά θα στοχεύουν στην κλιμακωτή επέκταση του βασικού ποσού της χορηγίας, ενώ σαν βάση θεωρείται πάντα το σημερινό παρεχόμενο ποσό με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή που προβλέπεται.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η φοιτητική ταυτότητα αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για τους φοιτητές το οποίο όμως χρήζει άμεσης αναβάθμισης. Οι φοιτητές σήμερα κρατούν στα χέρια τους μια φοιτητική ταυτότητα η οποία δεν τους προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος. Μια φοιτητική ταυτότητα που σε καμιά περίπτωση δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Ανησυχητικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το συγκεκριμένο θεσμό, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη της φοιτητικής ταυτότητας.
Η ιδιότητα όλων μας ως φοιτητές έχει περιθωριοποιηθεί και καθημερινά ζούμε την ακρίβεια χωρίς καμία στήριξη από την κοινωνία. Το πιο ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας αυτού του τόπου έχει μπει στα συρτάρια των κυβερνώντων χωρίς καμία πρόθεση για αναβάθμιση των ωφελημάτων που πρέπει να έχουμε ως φοιτητές.
Ως Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρούμε ότι η φοιτητική ταυτότητα είναι ένα θεσμός που χρειάζεται ριζική αναβάθμιση άμεσα και ως φοιτητές οφείλουμε να απαιτήσουμε αυτά που μας αναλογούν και είναι απαραίτητα για τις σπουδές μας. Η φοιτητική ταυτότητα είναι ένας θεσμός που πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει προς ουσιαστικό όφελος των φοιτητών και να παρέχει ουσιαστικά ωφελήματα στη φοιτητική κοινότητα, όπως:
 μειωμένα αεροπορικά ναύλα στους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την Φοιτητική Ταυτότητα σε ουσιαστικό προνόμιο επιτέλους ΚΑΙ των φοιτητών του εξωτερικού
 δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 μειωμένα κόμιστρα στους φοιτητές για μετακινήσεις τους,
 φθηνό internet για όλους καθώς και φθηνά ωφελήματα σε όλες τις υπηρεσίες σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. βιβλιοπωλεία).
Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ καταθέτει συνεχώς τόσο στην Π.Ο.Φ.ΕΝ. όσο και στις κατά τόπους φοιτητικές ενώσεις, ολοκληρωμένη πρόταση για να προωθηθεί το σοβαρό αυτό αίτημα των φοιτητών προς όλους τους αρμόδιους φορείς.
Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια το Φεβρουάριο 2009 δεν υπάρχει καμία πρόνοια για διεύρυνση των ωφελημάτων της Φοιτητικής Ταυτότητας. Παρόλα αυτά όμως το θέμα συνεχίζει να παραμένει στάσιμο χωρίς να γίνεται καμία νύξη για το συγκεκριμένο με τους κυβερνώντες να τηρούν σιγή ιχθύος όπως γίνεται και στα άλλα φοιτητικά αιτήματα.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Η ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων αποτελεί για μας την αφετηρία για μια σειρά από θετικές συνέπειες στο χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους νέους να σπουδάσουν στον τόπο τους και σε περισσότερους ξένους να φοιτήσουν στην Κύπρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού που θα οδηγήσει στη βελτίωση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε αυτά είναι ιδιωτικά είτε όχι.
Η Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ χαιρετίζει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στον τόπο μας αφού αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στην μετατροπή της Κύπρου σε διεθνές περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.
Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ξεκάθαρα από την αρχή τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η πρόνοια για κερδοσκοπία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων μας βρίσκει αντίθετους. Η παιδεία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι κοινωνικό αγαθό και το κράτος πρέπει να διασφαλίζει αυτό της το χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται απόλυτα νομικά, αλλά με την ορθή πολιτική βούληση.
Παρά ταύτα, η Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ προβάλλει μια σειρά από αιτήματα σχετικά με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα οποία αποσκοπούν στην αποφυγή της κερδοσκοπίας εις βάρος των φοιτητών και στην καλύτερη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Χρονικό περί διδάκτρων:
Οκτώβριος 2008: Ο Υπουργός αφού δήλωσε ότι δεν ήταν ενημερωμένος για τα δίδακτρα δεσμεύτηκε για την άμεση κατάθεση τροποιητικού νομοσχεδίου στην βουλή που να ορίζει τα δίδακτρα και την άμεση μείωση τους.
Νοέμβρης 2008: Ο Υπουργός στέλνει στην γενική εισαγγελία κανονισμούς αντί για νομοσχέδιο με αποτέλεσμα να απορριφθούν από το γενικό εισαγγελέα.
Φεβρουάριος 2009: Ο Υπουργός αφού οι φοιτητές πλήρωσαν ήδη τα μισά δίδακτρα αποφασίζει να στείλει πρόχειρο τροποιητικό νομοσχέδιο στην γενική εισαγγελία το οποίο κρίνεται ανεπαρκές και κακογραμμένο.
30 Ιουλίου 2009: Ο Υπουργός Παιδείας αφού έχει τελειώσει η ακαδημαϊκή χρονιά και οι φοιτητές έχουν ήδη πληρώσει τα μισά δίδακτρα αποφασίζει να στείλει τροποποιητικό νομοσχέδιο στην γενική εισαγγελία.
Ως Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ διαφωνήσαμε εξαρχής με τη σύσταση φορέα για τροποποίηση της νομοθεσίας, καθότι για μας το όλο εγχείρημα αποτελούσε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κάλυψης αυτών που πραγματικά ευθύνονται. Η απόφαση της Π.Ο.ΦΕΝ. για τη σύσταση φορέα με τη συμμετοχή των κομμάτων, των νεολαιών των κομμάτων και των φοιτητικών τους παρατάξεων είναι άτοπη και δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά.
Νοέμβριος 2009: Ο Υπουργός καταθέτει τροποιητικό νομοσχέδιο μη καλύπτοντας βασικές απαιτήσεις των φοιτητών. Αν και καθυστερημένα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το τροποποιητικό νομοσχέδιο.
Ως Πρωτοπορία αν και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την καθυστέρηση χαιρετίζουμε την έγκριση του νομοσχεδίου αν και το παρών νομοσχέδιο δεν εμπεριέχει όλες τις ανησυχίες των φοιτητών (π.χ εκπροσώπηση φοιτητών, άμεση μείωση των διδάκτρων για τους υφιστάμενους φοιτητές).
Σαφώς πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των διδάκτρων αλλά και να υπάρξουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε σημεία της νομοθεσίας που θίγουν τα φοιτητικά συμφέροντα. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να αγωνιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να γίνεται θύμα ανορθόδοξων πρακτικών που στόχο έχουν να απαλλάξουν την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ από τις ευθύνες που την βαραίνουν.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αλλά τα υπέρογκα ποσά στα δίδακτρα υπάρχουν έτσι προτείνουμε το Υπουργείο:
• Να ζητήσει τα έσοδα και έξοδα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας οικονομικής μελέτης που θα απαντά εάν τα υψηλά δίδακτρα είναι δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα.
• Σε περίπτωση που το κόστος δεν δικαιολογεί το υψηλό κόστος των διδάκτρων ζητούμε άμεσα από τον Υπουργό να μας ενημερώσει επίσημα και να μην εγκρίνει μελλοντικά δίδακτρα που του υποβάλλονται. Και αν οι αρχές του Πανεπιστημίου αρνούνται να χαμηλώσουν τα δίδακτρα προτείνουμε κλίμακωση των αποχών και των κινητοποιήσεων.
• Εάν το κόστος σπουδών δικαιολογεί τα δίδακτρα ζητούμε από το Υπουργείο να επιχορηγήσει μέρος των διδάκτρων όπως γίνεται στις χώρες του εξωτερικού.
Συνοψίζοντας, η Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ παραμένει προσηλωμένη στην ουσία του ζητήματος. Με την υπευθυνότητα που την χαρακτηρίζει, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καταθέτει τις προτάσεις της. Θέλουμε, επομένως, να ελπίζουμε ότι οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης ανήκουν πια στο παρελθόν και αναμένουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος και όχι τη διαιώνισή του.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ
Στη χώρα μας ξεχνάμε ότι Πανεπιστήμιο σημαίνει έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογική επινόηση. Πρέπει να ενισχύσουμε την επένδυση στην έρευνα. Στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο έρευνας είμαστε ουραγοί ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τη συμμετοχή μας στην έρευνα και την τεχνολογία. Πώς όμως αναπτύσσεται η έρευνα με τα υψηλά μεταπτυχιακά δίδακτρα; Ποιά κίνητρα δίνονται στους νέους για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές;
Είναι γεγονός ότι τα μεταπτυχιακά δίδακτρα είναι ένας ακόμη βραχνάς στην τσέπη των φοιτητών οι οποίοι αναγκάζονται να δαπανούν μεγάλο χρηματικό ποσό για την εξασφάλιση του μεταπτυχιακού τους. Οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας έχουν αυξηθεί και το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο σε ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει ο κάθε φοιτητής. Παρόλα αυτά όμως οι φοιτητές σε καμία περίπτωση δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και του κράτους στην οικονομικά δύσκολη αυτή προσπάθεια για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τους.
Πάγια θέση της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ είναι η κατάργηση των μεταπτυχιακών διδάκτρων. Το κράτος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί σε άμεση υλοποίηση του πιο πάνω. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν μπει για ακόμη μια φορά στα συρτάρια των Υπουργείων με τους φοιτητές να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κανένα σημάδι για την κρατική φοιτητική μέριμνα που μας υποσχέθηκαν οι κυβερνώντες, την ίδια στιγμή που το να είσαι μεταπτυχιακός φοιτητής σήμερα αποτελεί βραχνά.
Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ κρίνει αναγκαίο να γίνουν άμεσες ενέργειες για το συγκεκριμένο θέμα και να ασκηθούν πιέσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Αυτοί που υπόσχονταν λαγούς και πετραχήλια πριν πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υλοποιήσουν όσα μας έχουν υποσχεθεί. Οι φοιτητές πρέπει επιτέλους να έρθουν στο προσκήνιο και να τύχουν της στήριξης που χρειάζονται από το κράτος.

ΤΟΠΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΝΑΥΛΑ

Το ζήτημα των φοιτητικών ναύλων και η συνεχής αύξηση τους αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Παρά τις χρόνιες προσπάθειες και κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος και τις συνεχείς διαβουλεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση και το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, οι εισηγήσεις και τα αιτήματα μας δεν εισακούσθηκαν. Αντιθέτως, τη χρονιά που μας πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση στις τιμές των φοιτητικών εισιτηρίων.

Το ζήτημα της μείωσης της τιμής των αεροπορικών ναύλων πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια συνολικότερη διευθέτηση μέσω της φοιτητικής ταυτότητας μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Δυστυχώς οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι απρόθυμες για τη συνολική διευθέτηση του ιδιαίτερα σοβαρού αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες των φοιτητών μας που φοιτούν στο εξωτερικό.

Τα κυριότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κυπριακές Αερογραμμές εστιάζονται στο ζήτημα της τιμής των αεροπορικών ναύλων, στο θέμα της δρομολόγησης νέων πτήσεων, καθώς και στο θέμα της συχνότητας των υφιστάμενων δρομολογίων κύρια κατά τις περιόδους αιχμής.
Με την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ξεχάσουμε οποιεσδήποτε σκέψεις περί επιδότησης των Κυπριακών Αερογραμμών για να συντηρούν δρομολόγια τα οποία είναι οικονομικά μη βιώσιμα, διότι αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό που μπορούμε να ελπίζουμε είναι μέσα από την πλήρη φιλελευθεροποίηση των πτήσεων να υπάρξει ο απαιτούμενος ανταγωνισμός που θα οδηγήσει στην μείωση των αεροπορικών εισιτηρίων στις συχνότερες διαδρομές, όπως αυτές που ενώνουν την Θεσσαλονίκη με τη Λάρνακα ή την Αθήνα με τη Λάρνακα ή ακόμα το Λονδίνο με τη Λάρνακα, με νέους μεταφορείς που θα κάνουν αυτές τις γραμμές. Τότε θα μπορούμε να περιμένουμε πραγματική μείωση των εισιτηρίων.
Ένα άλλο μέτρο, θα μπορούσε να είναι η μείωση ή και απαλλαγή των φοιτητών από τους φόρους του αεροδρομίου ή ακόμα και βελτίωση των διαδικασιών χορήγησης του Sun Miles για τους φοιτητές. Βέβαια με την θεσμοθέτηση της φοιτητική ταυτότητας απορρίπτεται και η δικαιολογία των κυπριακών αερογραμμών για την μη ύπαρξη πραγματικά χαμηλών τιμών στα φοιτητικά εισιτήρια λόγω της μη ενημέρωσης για το ποιοι είναι όντως φοιτητές. Άρα μπορούμε τώρα να κινηθούμε και προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης πραγματικού φοιτητικού αεροπορικού εισιτηρίου.

Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ προτείνει όπως ο ΣΚΦΣΙ σε συνεργασία με την ΠΟΦΕΝ διευθετήσουν συναντήσεις εκ νέου με την Κυβέρνηση, τις Κυπριακές Αερογραμμές όσο και με τις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε φοιτητικούς προορισμούς, για να συζητηθούν τα πιο κάτω αιτήματα:
1. Μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου στο μισό.
2. Κατάργηση των φόρων αεροδρομίων.
3. Παροχή ενός εισιτηρίου δωρεάν για κάθε 3 πτήσεις
Επίσης θα πρέπει να προωθηθεί:
• Καθιέρωση της αύξησης των πτήσεων στις περιόδους αιχμής
• Δρομολόγηση απευθείας πτήσης Λάρνακας – Ιωαννίνων, Ηράκλειο-Πάφος, Αλεξανδρούπολης – Λάρνακας, η οποία θα εξυπηρετεί γύρω στους 1000 φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, ΟρεστιάδαΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Η κατάσταση όσον αφορά στις τιμές που αναγκάζονται να πληρώσουν οι φοιτητές προκειμένου να εξασφαλίσουν την στέγαση τους χρόνο με τον χρόνο είναι ακόμα πιο τραγική. Καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά γεγονός που δημιουργεί ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες φοίτησης μας.
Το μεγαλύτερο ίσως οικονομικό βάρος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Κύπρο και στο εξωτερικό είναι αυτό της διαμονής. Το κόστος ενοικίασης είναι μερικές φορές τόσο ψηλό ώστε φοιτητές των οποίων οι οικογένειες προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, να αναγκάζονται είτε να διακόψουν τις σπουδές τους, είτε να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρεί ότι η επιδότηση ενοικίου για τους εκ πατρός πρόσφυγες αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για τους φοιτητές. Δεδομένου ότι τα ενοίκια που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα για όλους τους φοιτητές, η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ζητά την επέκταση του δικαιώματος στεγαστικού επιδόματος για όλους τους φοιτητές τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.
Όσον αφορά τους φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων πάγια θέση της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ εξαρχής ήταν η δημιουργία εκ μέρους των πανεπιστημίων επαρκών αριθμητικά εστιών, οι οποίες θα μπορούν να απαμβλύνουν έστω το τεράστιο πρόβλημα στέγασης που έχει δημιουργηθεί μετά και την αύξηση του αριθμού των φοιτητών τους.

Συγκεκριμένα, η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ προτείνει τα εξής όσον αφορά το στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές:
• Ο κάθε φοιτητής δικαιούται να παίρνει στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα αν αυτός είναι πρόσφυγας ή όχι, ανάλογα με τις ανάγκες του οι οποίες θα καθορίζονται με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
• Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχετικές προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί και σε συνέχεια της περσινής θέσης της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, οι φοιτητικές ενώσεις, σε συνεννόηση με την Π.Ο.Φ.ΕΝ. να αποστείλουν επιστολή για διευθέτηση συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να υποβάλουν αναλυτικά τα αιτήματα των φοιτητών.
Ένα άλλο μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε απάμβλυνση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί και η υπενοικίαση διαμερισμάτων από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό θα κρατηθούν σε χαμηλές τιμές τα ενοίκια που καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι φοιτητές αφού το κράτος να επιχορηγεί ουσιαστικά τον φοιτητή. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στην όλη διαδικασία με παρόμοιο τρόπο που γίνονται δεκτά άτομα στις φοιτητικές εστίες. Το συγκεκριμένο αποτελεί άλλωστε και προεκλογική δέσμευση.


ΕΣΤΙΕΣ:

Η θέση της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για το θέμα των εστιών είναι ότι πρέπει να δίνεται το ελάχιστο 8% των Φοιτητικών Εστιών στον Ελλαδικό χώρο σε Κύπριους Φοιτητές. Η παραχώρηση των Φοιτητικών Εστιών, θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που θα θεσπιστούν από το Yπουργείο Παιδείας.
Όσοι φοιτητές πληρούν αυτά τα κριτήρια και δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση σε Φοιτητική Εστία, θα πρέπει να λαμβάνουν ανάλογο επίδομα ενοικίου, όπως γίνεται σήμερα για τους φοιτητές εσωτερικού που κατάγονται από προσφυγική οικογένεια. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η καταβολή στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους Κύπριους φοιτητές και η ανέγερση Κυπριακών Φοιτητικών Εστιών, όπου σπουδάζουν Κύπριοι φοιτητές, οι οποίες θα καλύπτουν εξολοκλήρου τις στεγαστικές τους ανάγκες. Μέτρα όπως η επέκταση του θεσμού της ανέγερσης Φοιτητικών Εστιών και παροχής στεγαστικού επιδόματος, θα πρέπει να ληφθούν από το κράτος και για τους φοιτητές που σπουδάζουν, σε Ιδιωτικά και Κρατικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου.
Ένα άλλο μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε απάμβλυνση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί και η υπενοικίαση διαμερισμάτων από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό θα κρατηθούν σε χαμηλές τιμές τα ενοίκια που καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι φοιτητές αφού το κράτος θα επιχορηγεί ουσιαστικά τον φοιτητή.

Πιο συγκεκριμένα θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να υλοποιήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις για:
1. Μετενοικίαση Πολυκατοικιών από το κράτος για να χρησιμοποιηθούν ως φοιτητικές εστίες.
2. Καταβολή σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές στεγαστικού επιδόματος και όχι μόνο στους φοιτητές που προέρχονται από πατέρα που είναι πρόσφυγας.
3. Αναβάθμιση των υφιστάμενων ή δημιουργία νέων Φοιτητικών Εστιών σε όλες τις Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νοσηλευτική Σχολή, ΑΤΙ, Ιδιωτικά Κολλέγια).

Μετά από συναντήσεις της ΠΟΦΕΝ με τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, δεν έχουν προς το παρόν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις για οποιεσδήποτε ενέργειες που να έχουν γίνει ήδη και να ικανοποιεί τα πιο πάνω αιτήματα. Ο ΣΚΦΣΙ δεν πρέπει να περιοριστεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης διεκδίκησης των πιο πάνω καθώς και να θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους μέσω της ΠΟΦΕΝ.

Στεγαστικό Επίδομα

Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Ιωαννίνων εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι φοιτητές που φοιτούν στα Ιωάννινα και γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο, δεν δικαιούνται το επίδομα ενοικίου της τάξης των 1000€. Το πρόβλημα προέκυψε με την φορολογική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου του 2007, όπου λέει ότι δεν παρέχεται στους γονείς καμία φορολογική έκπτωση για τα παιδιά τους και συνεπώς αυτά δεν είναι φορολογικά προστατευμένα μέλη. Με βάση τα πιο πάνω, το οικογενειακό εισόδημα για τους Κύπριους φοιτητές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 30 000€. Ενώ ο νόμος ν.3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α/2004) άρθρο 10, λέει ξεκάθαρα το ετήσιο εισόδημα μπορεί να προσαυξηθεί κατά 3 000 € για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
Την ευθύνη ανέλαβε εξολοκλήρου η προηγούμενη κυβέρνηση διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών, που παραδέχτηκε το λανθασμένο χειρισμό του Υπουργείου του.
Ως Πρωτοπορία αναμένουμε όπως το νέο Υπουργείο Οικονομικών, προβεί άμεσα στη μελέτη του θέματος και στις απαιτούμενες ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν οι φοιτητές να απολαμβάνουν την εν λόγω πρόνοια.

ΣΙΤΙΣΗ

Η παροχή δωρεάν σίτισης στους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, στην προσπάθεια μείωσης των εξόδων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Γι’ αυτό απαιτούμε την χορήγηση, ειδικής κάρτας σίτισης, σε όλους τους Κυπρίους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πρέπει ακόμα, να εξεταστούν σαν επιπλέον μέτρα, η χορήγηση κάποιου είδους επιδόματος στους άπορους φοιτητές για την εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και για τα Σαββατοκύριακα, κατά τα οποία, κάποιες φοιτητικές λέσχες είναι κλειστές.


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΤΕΙ

Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ θεωρεί εξίσου σημαντική την καλή λειτουργία των ΑΤΕΙ και την αντιμετώπιση οποιοδήποτε προβλημάτων παρουσιάζονται δυσχεραίνοντας τους Κύπριους σπουδαστές.
Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ εισηγείται τα πιο κάτω:
Σωστή λειτουργία της επιτροπής των ΑΤΕΙ για καλύτερη επαφή με τους σπουδαστές, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται από το Σ.Κ.Φ.Σ.Ι. τα οποιαδήποτε προβλήματα.
Επιτακτική ανάληψη ευθυνών από το ΑΤΕΙ όσων αφορά την πρακτική άσκηση.
Απαρτισμός του εκπαιδευτικού προσωπικού από καταρτισμένα άτομα καθώς συχνά επισημάνθηκε το γεγονός ότι είτε οι ενδιαφερόμενοι είναι νεαροί είτε είναι εξαφανισμένοι.
 Επίσπευση των ενεργειών για την αναγνώριση των πτυχίων των ΑΤΕΙ.
 Άμεση ενημέρωση των νεοεισερχόμενων σπουδαστών των ΑΤΕΙ για τις κάρτες σίτισης, μέτρο το οποίο μας βρίσκει αντίθετους.
 Επίσης ενημερώνουμε τους συμφοιτητές μας των Α.Τ.Ε.Ι. πως θα είμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα που κάνουν για το σπάσιμο κάποιων αλυσίδων. Η Φ.Π.Κ Πρωτοπορία εισηγείται στο Σ.Κ.Φ.Σ.Ι όπως ζητηθεί άμεση συνάντηση με την Υπεύθυνη Επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την μελέτη του προβλήματος των αλυσίδων.

ΧΟΡΗΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να συμβάλλει και στην επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων δίνοντας τους, με την αποφοίτηση τους από το Πανεπιστήμιο την γνώση όχι μόνο στο αντικείμενο σπουδών τους αλλά και τα απαραίτητα εφόδια για να αξιοποιήσουν την γνώση τους σε ένα συνεχώς τεχνολογικά μεταβαλλόμενο γίγνεσθαι. Συνδέοντας την εκπαίδευση με την τεχνολογική γνώση, εξοπλιζόμαστε με πολύτιμα εφόδια ενόψει του πανευρωπαϊκού ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσουμε και βοηθάμε την κοινωνία μας να προοδεύσει.
Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη ο κάθε φοιτητής να μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που του προσφέρει η τεχνολογία σήμερα και πρώτο και καλύτερο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τόσο για τις ακαδημαϊκές του ανάγκες, αλλά και για την τεχνολογική του κατάρτιση.
Η χορηγία Η/Υ δόθηκε για πρώτη φορά επί Τάσσου Παπαδόπουλου για τους Κύπριους νεοεισαχθέντες πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου λίγο πρίν τις προεδρικές εκλογές 2007, και εκ τότε, με την αλλαγή δηλαδή στην κυβέρνηση έχει σταματήσει.
ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 Η επιδότηση για αγορά ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία δόθηκε επί Τάσου Παπαδόπουλου σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές των ιδρυμάτων της Κύπρου, όχι μόνο δεν επεκτείνεται, αλλά περιορίζεται στο 1/3 των νεοεισερχόμενων προπτυχιακών φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεπακ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στα δημόσια ιδρύματα της Κύπρου.
 Ποια η αξιοπιστία της παρούσας κυβέρνησης η οποία υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια, και όχι μόνο δεν επεκτείνει το μέτρο όπως ανέφερε το Προεκλογικό του Δημήτρη Χριστόφια αλλά περιορίζει και το μέτρο σε σχέση με την προηγούμενη Κυβέρνηση?
Η Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης της τεχνολογικής κατάρτισης όλων των φοιτητών, επισημαίνει την ανάγκη όπως έκαστος πρωτοετής φοιτητής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ να δικαιούται τη χορηγία αγοράς ή αναβάθμισης του Η/Υ.
Επί τούτου, η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ προτείνει συνοπτικά τα κατωτέρω:
• Να αποτελέσει αίτημα όλων των φοιτητικών ενώσεων, όπως η επιχορήγηση των 300 Λ.Κ. για την αγορά ή την αναβάθμιση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ισχύσει και για το παρόν ακαδημαϊκό έτος.
• Όλες οι φοιτητικές ενώσεις να ζητήσουν όπως η επιχορήγηση επεκταθεί και στα υπόλοιπα έτη των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αναφορικά με το συγκεκριμένο, οι ήδη φοιτούντες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πάρουν την επιχορήγηση αναδρομικά.
• Την επιχορήγηση θα πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι φοιτητές ανεξάρτητα αν σπουδάζουν σε Κύπρο ή στο εξωτερικό, σε δημόσια κρατικά ή ιδιωτικά, πανεπιστήμια ή κολλέγια.
Για το σκοπό αυτό, η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ εισηγείται όπως διευθετηθεί συνάντηση, σε συνεννόηση με την ΠΟΦΕΝ, με τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας για μεταφορά των παραπάνω αιτημάτων μας αφού αποτελεί και προεκλογικό προσανατολισμό της παρούσας κυβέρνησης.