ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλωσορίσατε στην επίσημη ιστοσελίδα της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Ιωαννίνων. Γνωρίστε τη δράση και τις θέσεις της παράταξης μας στα Ιωάννινα, ενημερωθείτε για τα τεκτενόμενα γύρω από το εθνικό θέμα αλλά και για όσα αφορούν στο φοιτητόκοσμο, σε Κύπρο και εξωτερικό. Καλή πλοήγηση!!!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ!!!

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΗΣΟΥΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ


ΑΘΑΝΑΤΟΣ ψελλίσαμε όλοι στο άκουσμα του θανάτου σου. Ένας θάνατος που ήρθε ξαφνικά άδικα προώρα να μας κλονίσει . Την ώρα που εμείς τα παιδιά σου, όπως συνήθιζες να μας αποκαλείς ετοιμαζόμασταν για την καθιερωμένη Αντικατοχική πορεία καταδίκης του ψευδοκράτους. Γαλουχημένοι από την δική σου απαράμιλλη αγάπη για τον Ελληνισμό και την Πατρίδα.  Δεν ήταν μια  απώλεια μόνο για μας αλλά και για όλον τον Κυπριακό λαό γιατι άνηκες και θα ανήκεις σε εκείνη την ολιγάριθμη κατηγορία πολιτικών που ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους, δεν μπορεί παρά να τους αναγνωρίσει την εντιμότητα της κρίσης και την ανιδιοτέλεια των προθέσεων.

Γεννημένος στην Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919, ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη. Αποφοιτώντας από το Παγκύπριο Γυμνάσιο μεταβαίνει στην Αγγλία όπου και θα σπουδάσει νομικά. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.

 Κατά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου κατατάγεται στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία το 1939. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρίπτεται στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος.  Στην αιχμαλωσία παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες. Με Βασιλικό Διάταγμα το όνομά του δημοσιεύθηκε στη "London Gazette" διότι αναφέρθηκε σε πολεμικό ανακοινωθέν για μια εξαίρετη υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-
59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Επίσης, ετοίμασε φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια  πρώτος Πρόεδρος της  Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976.
Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό. Ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 για να μελετήσει το Κυπριακό Πρόβλημα.
Στις 23 Ιουλίου 1974, λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Τα καθήκοντα αυτά τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος είχε εξαναγκασθεί από το πραξικόπημα να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου 1974. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ευχαρίστησαν δημόσια τον Γλαύκο Κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο αυτή.
Το Φεβρουάριο του 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα.Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος. Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ντεκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές. Διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος.










Με την έγκριση του Πάπα Ιωάννη του 23ου  του απονεμήθηκε το Χρυσό μετάλιο του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου.
Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 

 Στις 26 Αυγούστου το 1981 στη Λευκωσία θα ιδρύσει την ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Η πρώτη τοπική της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δημιουργήθηκε στην Αθήνα στις 24 Οκτωβρίου το ίδιο έτος , ακολούθησε η Θεσσαλονίκη .Το όνομα προήρχετο από την γυναίκεια οργάνωση του ΔΗΣΥ καθώς το έμβλημα της , η νίκη του Παιωνίου ,  αποτελούσε και το έμβλημα του ΔΗΣΥ. Η δημιουργία άλλων φοιτητικών κέντρων στην Ελλάδα (Πάτρα , Ιωάννινα και Κομοτηνή) καθιστούσαν την ανάγκη εδραίωσης της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ακόμα πιο αναγκαία.Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έταξε τον εαυτό της από την πρώτη στιγμή προασπιστή και αρωγό της εμπέδωσης και καλλιέργειας πολιτικής και ορθολογικής σκέψης στο τότε κλονισμένο από τον συναισθηματισμό φοιτητικό κίνημα.
ο Γλαύκος Κληρίδης θα θεμελιώσει την Φοιτική Χορηγία, το επίδομα τέκνου κάθως και άλλα πολλά που θα διευκόληναν τον Κύπριο πολίτη.



Εκλέγεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου 1993. Όπου και παραμένει μέχρι το 2003. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του  η Κύπρος άκμασε σημαντικά. Σταθεροποιήθηκε η οικονομία της χώρας και έγινε το πλουσιότερο από τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης  το 2004. Η κυβέρνηση Κληρίδη πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προσωπικότητα ήταν ιδιαίτερα σεβαστός από τους ηγέτες του κόσμου την περίοδο της προεδρίας του αλλά και σε τοπικό επίπεδο ήταν σεβαστός ηγέτης λόγω των επιτευγμάτων του.










Ήταν νυμφευμένος με τη Λίλα-Ειρήνη και είχε μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.

Πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 95 ετών.


Εσύ που θυσίασες μέχρι και την τελευταία στιγμή την ζωή σου για την Κύπρο μας. Εσύ που πρωταγωνίστησες σε όλη την σύγχρονη Ιστορία του νησιού μας. Εσύ που ήσουν παρόν σε όλους του αγώνες, όχι μόνο της μικρής μας πατρίδας, αλλά και την ανθρωπότητας. Εσύ που ήσουν ο εμπνευστής και δημιουργός της πρώτης μεγάλης Εθνικόφρονας Φοιτητικής παράταξης της Πρωτοπορίας μας . Πως μπορεί ενας τέτοιος άνθρωπος είτε να χαθεί είτε να ξεχαστεί. Σε αγαπάμε σε θυμόμαστε και σε τιμούμε μεγάλε Γλάυκο Κληρίδη, είσαι η κινητήριος δύναμη μας. Μια δύναμη που πηγάζει στην καρδιά των απανταχού Πρωτοπόρων και που μας αναγκάζει να προσπαθούμε μέρα παρα μέρα για το καλύτερο.Στα εσσώψυχα μας πηγάζει το δικό σου μήνυμα ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Ενωμένοι λοιπόν θα αγωνιστούμε για φέρουμε την λύση σε τούτο τον μαρτυρικό τόπο μια λύση Ελληνική και δίκαια. Θα αποδειχθούμε συνεπείς και αντάξιοι της ιεράς παρακαταθήκης που μας άφησες. Θα αγωνιστούμε με ειλικρίνεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Για τα Γαλάζια Ιδανικά, Δημοκρατία, Λευτεριά. Επικεντρωμένοι στον προαιώνιο όρκο <<ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑΝ ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ>> αφού όπως συνήθιζες και συ να λες: <<Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιωτέρον και αγιοτέρων εστίν η Πατρίς>>