ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλωσορίσατε στην επίσημη ιστοσελίδα της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Ιωαννίνων. Γνωρίστε τη δράση και τις θέσεις της παράταξης μας στα Ιωάννινα, ενημερωθείτε για τα τεκτενόμενα γύρω από το εθνικό θέμα αλλά και για όσα αφορούν στο φοιτητόκοσμο, σε Κύπρο και εξωτερικό. Καλή πλοήγηση!!!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ!!!

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ




Η πορεία εξέλιξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχει συνδεθεί άμεσα με την πορεία προσπαθειών και ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται σε ύφεση, το κλίμα που επικρατεί μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας θεωρείται άκρως τεταμένο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία κρίνει αναγκαία την άμεση έναρξη των διαδικασιών γεώτρησης εφόσον θα διακριβωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που όπως παραθέτουν οι μέχρι τώρα γεωφυσικές έρευνες η πιθανότητα ύπαρξης είναι πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα μετά από ερευνητική γεώτρηση θα διαπιστωθεί τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των πιθανών κοιτασμάτων, ενώ θα καθοριστεί και η προοπτική αλλά και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων.
Ενώ οι βλέψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας περιστρέφονται γύρω από την κατεύθυνση αυτή, η Άγκυρα αποτελεί τροχοπέδη στις κυπριακές προσπάθειες. Η Τουρκία προβαίνει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτοξεύει απειλές εναντίον της όσο και των συνεργατών της.
Μόνο ως καταδικαστέα και απαράδεκτη μπορεί να θεωρηθεί η προκλητική αυτή στάση της Τουρκίας. Οι απαράδεκτες δηλώσεις των Τούρκων επισήμων δεν είναι παρά η απόδειξη της αδιαλλαξίας τους.
Αναμφισβήτητα, η Τουρκία δε μπορεί να συνεχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ασκεί τα καθήκοντά της ως προεδρεύουσα χώρα ενόσω εξακολουθεί να αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. και να εκτοξεύει απειλές για πρόκληση θερμού επεισοδίου σε περίπτωση που η Κύπρος προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, τα πέντε Μόνιμα Μέλη βρήκαν ενδιαφέρουσα τη θέση της κυπριακής πλευράς για συνεκμετάλλευση μετά τη λύση, αλλά και την άποψη του Προέδρου πως, από τα πιθανά έσοδα, θα ωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι ακόμη και χωρίς λύση. Δηλώσεις αυτού του τύπου όχι μόνο δε μας αφήνουν ασυγκίνητους αλλά μας κάνουν να διερωτηθούμε για ακόμα μια φορά σε τι πραγματικά στοχεύει ο κύριος Δημήτρης Χριστόφιας. Με αυτές του τις δηλώσεις, δίνει και πάλι δικαιώματα στη Τουρκία να απαιτήσει κεκτημένα που δεν της ανήκουν.
Ως Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις και ενέργειες αφού δεν μπορούμε ως κράτος μέλος να συμμετέχουμε με αξιώσεις λύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, κατά αυτό τον τρόπο ωθούμε την Τουρκία να παραμένει αδρανής και να αδιαφορεί ακόμα περισσότερο για λύση. Τουναντίον διεκδικεί με θράσος αυτά που εμείς της παρέχουμε με άκαιρες δηλώσεις.
Ευελπιστούμε να μας υποστηρίξουν όσο περισσότερο γίνεται τόσο ευρωπαϊκά κράτη αλλά και Μεγάλες Δυνάμεις ούτως ώστε να εκμεταλλευτούμε κατάλληλα τα κέρδη από την εξόρυξη φυσικού αερίου.
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011