ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλωσορίσατε στην επίσημη ιστοσελίδα της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Ιωαννίνων. Γνωρίστε τη δράση και τις θέσεις της παράταξης μας στα Ιωάννινα, ενημερωθείτε για τα τεκτενόμενα γύρω από το εθνικό θέμα αλλά και για όσα αφορούν στο φοιτητόκοσμο, σε Κύπρο και εξωτερικό. Καλή πλοήγηση!!!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ!!!

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο τύπου για την 28η Οκτωβρίου 1940


28η Οκτωβρίου. Ημέρα εθνικής έξαρσης και υπερηφάνιας για τους απανταχού Έλληνες. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα ξυπνά σε κατάσταση συναγερμού. Οι Έλληνες έχουν τώρα απέναντί τους τον ιταλικό φασισμό. Παρά όμως τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το χιόνι, την παγωνιά και την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε υποταγή, σύσσωμος ο ελληνισμός με σθένος και πίστη στην πατρίδα, αναλαμβάνει την υπεράσπιση του πάτριου εδάφους και το αίμα των περασμένων ένδοξων αγώνων του έθνους που κρύβει στα έγκατά του.( Οι Έλληνες στρατιώτες στα στρατόπεδα, όταν τους ανακοινώθηκε ότι θα υπερασπιστούν την πατρίδα, πυροβολούσαν από την χαρά τους. ‘Οταν τους είπαν ότι αν δεν σταματήσουν δε θα πολεμήσουν αμέσως όλοι σταμάτησαν).
Η νίκη στην Ήπειρο και την Αλβανία είναι η πρώτη στη ξηρά του Β’ μεγαλυτέρου πολέμου της ανθρωπότητας που ανοίγει το δρόμο για τις άλλες νίκες των Συμμάχων. Ε, λοιπόν αυτό που γιορτάζουμε ΔΕΝ είναι ο πόλεμος ΑΛΛΑ το πάθος για την πατρίδα και το ένδοξο παρελθόν και την ανάγκη για ελευθερία.

Δε γιορτάζουμε τη νίκη κατά του εχθρού ούτε τις συνέπειες του πολέμου, αλλά την επέτειο όπου μέσα από αυτόν μάθαμε να αγωνιζόμαστε ομαδικά για το κοινό συμφέρον. Επιπλέον καταφέραμε να σμιλέψουμε ξανά την ελληνική ψυχή και ανεβάσαμε ψηλά την εθνική υπερηφάνια και τη δόξα που κληρονομήσαμε.

Με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο, δε θα πρέπει να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα που διεξάγουμε για το πολύπαθο νησί μας. Από κοινού με την Ελλάδα και την Ευρωπαική Ένωση, θα πρέπει να εργαστούμε ώστε η Τουρκία να συναινέσει σε λύση του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώνει ειρηνικά το νησί μας. Η διχοτόμηση δεν είναι λύση, αλλά καταστροφή και εκφράζουμε για μία ακόμα φορά θερμές ευχαριστίες για τη συνεχή συμπαράσταση και βοήθεια της Ελλάδας και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου.

Αποτίουμε  παράλληλα φόρο τιμής στους Κύπριους ήρωες και αγωνιστές της αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού, αφού, το ιστορικό δίδαγμα της 28ης Οκτωβρίου, προσδιορίζει το καθήκον και το χρέος του ελληνισμού και στη σημερινή εποχή.

Με το έπος του ’40, η Ελευθερία βρήκε το σπίτι της στον τόπο μας! Ας αναλογιστούμε τα μηνύματα της σημερινής ημέρας ώστε να αγωνιστούμε όπως εκείνοι μάχονταν στην Πίνδο. Ας αλλάξουμε νοοτροπία τότε και ας δώσουμε πλέον τη δύναμη στη δημοκρατία και σε αυτό που θέλουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Για να ψάλλουμε ξανά τον ίδιο Εθνικό ύμνο! Για να κυμματίζουμε την ίδια σημαία!

28 Οκτ. 2011

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ Σ.Κ.Φ.Σ.Ι


Η ΦΠΚ Πρωτοπορία η μεγαλύτερη παράταξη στην φοιτητική κοινότητα των Ιωαννίνων επί 13 συναπτά έτη από την δημιουργία του ΣΚΦΣΙ, προβληματισμένη για την πρωτοφανή κατάσταση μη καταρτισμού του ΔΣ του ΣΚΦΣΙ μετά τις εκλογές του Μάρτη αποφάσισε σκεπτόμενη τις συνέπειες για το καλό των φοιτητών των Ιωαννίνων να αποσύρει την υποψηφιότητα του εκπροσώπου της από την θέση του Προέδρου. 
Απ’ την επόμενη μέρα των εκλογών και την έναρξη των συνεδριών του νέου ΔΣ η Πρωτοπορία διεκδίκησε την προεδρεία του ΣΚΦΣΙ απόλυτα δημοκρατικά αλλά και απ την σκοπιά ότι οι φοιτητές των Ιωαννίνων την επέλεξαν στις εκλογές ως την πρώτη και πλειοψηφίσα παράταξη. Κατ΄εμάς η εμμονή μας αυτή εδώ και 5 μήνες είχε ως κίνητρο την πλειοψηφία μας στις εκλογές αλλά και την επιλογή των φοιτητών των Ιωαννίνων αφού μας ανάδειξαν στην πρώτη θέση.Η απόφαση μας αυτή βγήκε μετά από ώριμη σκέψη και βλέποντας ότι ο ΣΚΦΣΙ μένοντας ακατάρτιστος δεν μπορεί να προσφέρει όσα θα πρέπει, αντιμετωπίζοντας προβλήματα λειτουργίας και σωστής κατανομής των αρμοδιοτήτων. Επιπλέον ο ΣΚΦΣΙ είναι μέλος της ΠΟΦΕΝ, του δευτεροβάθμιου οργάνου των φοιτητών. Ο μη καταρτισμός του ΔΣ στερεί απ’ το ΣΚΦΣΙ την χορηγία των φοιτητικών ενώσεων που δίνεται σε όλους τους συλλόγους απ την ΠΟΦΕΝ, τα οποία λεφτά χρησιμοποιεί ο ΣΚΦΣΙ για τις διάφορες εκδηλώσεις του αλλά κυρίως σε εισφορές σε ιδρύματα και σε συμφοιτητές μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτό αποτελεί ένα απο τους λόγους της απόφασης μας με βασικό όμως λόγο την σωστή λειτουργία του ΣΚΦΣΙ για το καλό της φοιτητικής κοινότητας των Ιωαννίνων.Η παράταξή μας έχοντας ως πρωταρχικό στόχο τους φοιτητές, μη κολλώντας σε θέσεις και αξιώματα και παραγκωνίζοντας αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν άλλες παρατάξεις αποσύρει την υποψηφιότητα της. Η ΦΠΚ Πρωτοπορία επιστεί στις υπόλοιπες παρατάξεις για το καλό του ΣΚΦΣΙ να βρουν πλέον μία λύση για το καλό των φοιτητών. Επίσης ευχαριστεί τους φοιτητές για τη ψήφο εμπιστοσύνης τους και τους υπόσχεται ότι οι εκπρόσωποι της Πρωτοπορίας θα αγωνιστούν με το ίδιο σθένος από οποιαδήποτε θέση τους αποδοθεί.Ελπίζουμε αυτή η απόφαση μας να βγάλει το Σύλλογο μας από την στασιμότητα και την αδράνεια 5 μηνών.

Η ΠΟΦΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ Π. ΠΟΛΥΒΙΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ



Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της φονικής έκρηξης στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου 2011. Η ουσία της εν λόγω γνωμάτευσης είναι κόλαφος για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις ενέργειες και παραλείψεις του ιδίου και των υφιστάμενων του.
Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δηλώνει την ικανοποίηση της για το πνεύμα και το γράμμα του πορίσματος αφού είναι σε συνάρτηση  με το αισθητήριο του λαού (που απεδείχθη αλάνθαστο) ενώ συμβάλλει καίρια στην επανόρθωση του κοινού αισθήματος δικαίου.
Το πόρισμα καταλήγει σε ξεκάθαρη κατανομή ευθυνών στον ίδιο τον Πρόεδρο και τους υπουργούς της κυβέρνησης και συγκεκριμένα: «Η κύρια ευθύνη όμως ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προΐσταται του Κράτους και της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη μεγίστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επιδείχθηκαν.».
Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πιστεύει ακράδαντα όμως, ότι οι αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι θέμα πολιτικής ευθιξίας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα έπρεπε να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την ανικανότητα και τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης του, είτε οι χειρισμοί αυτοί ήσαν εις γνώσιν του, είτε όχι (αφού όφειλαν να είναι). Είναι αδιανόητο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα για όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν και που άπτονταν ενός τόσο σημαντικού θέματος εθνικής ασφάλειας.
Τέλος η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στο διάγγελμα του μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί και συγκεκριμένα «Θα εντοπιστούν και να αποδοθούν ευθύνες όποιους και αν αυτές βαραίνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ψηλότερο επίπεδο. Οι ευθύνες θα αποδοθούν και θα αναληφθούν.». Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρεί ορθό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραμείνει συνεπής στα λόγια του.
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ




Η πορεία εξέλιξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχει συνδεθεί άμεσα με την πορεία προσπαθειών και ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται σε ύφεση, το κλίμα που επικρατεί μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας θεωρείται άκρως τεταμένο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία κρίνει αναγκαία την άμεση έναρξη των διαδικασιών γεώτρησης εφόσον θα διακριβωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που όπως παραθέτουν οι μέχρι τώρα γεωφυσικές έρευνες η πιθανότητα ύπαρξης είναι πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα μετά από ερευνητική γεώτρηση θα διαπιστωθεί τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των πιθανών κοιτασμάτων, ενώ θα καθοριστεί και η προοπτική αλλά και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων.
Ενώ οι βλέψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας περιστρέφονται γύρω από την κατεύθυνση αυτή, η Άγκυρα αποτελεί τροχοπέδη στις κυπριακές προσπάθειες. Η Τουρκία προβαίνει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτοξεύει απειλές εναντίον της όσο και των συνεργατών της.
Μόνο ως καταδικαστέα και απαράδεκτη μπορεί να θεωρηθεί η προκλητική αυτή στάση της Τουρκίας. Οι απαράδεκτες δηλώσεις των Τούρκων επισήμων δεν είναι παρά η απόδειξη της αδιαλλαξίας τους.
Αναμφισβήτητα, η Τουρκία δε μπορεί να συνεχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ασκεί τα καθήκοντά της ως προεδρεύουσα χώρα ενόσω εξακολουθεί να αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. και να εκτοξεύει απειλές για πρόκληση θερμού επεισοδίου σε περίπτωση που η Κύπρος προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, τα πέντε Μόνιμα Μέλη βρήκαν ενδιαφέρουσα τη θέση της κυπριακής πλευράς για συνεκμετάλλευση μετά τη λύση, αλλά και την άποψη του Προέδρου πως, από τα πιθανά έσοδα, θα ωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι ακόμη και χωρίς λύση. Δηλώσεις αυτού του τύπου όχι μόνο δε μας αφήνουν ασυγκίνητους αλλά μας κάνουν να διερωτηθούμε για ακόμα μια φορά σε τι πραγματικά στοχεύει ο κύριος Δημήτρης Χριστόφιας. Με αυτές του τις δηλώσεις, δίνει και πάλι δικαιώματα στη Τουρκία να απαιτήσει κεκτημένα που δεν της ανήκουν.
Ως Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις και ενέργειες αφού δεν μπορούμε ως κράτος μέλος να συμμετέχουμε με αξιώσεις λύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, κατά αυτό τον τρόπο ωθούμε την Τουρκία να παραμένει αδρανής και να αδιαφορεί ακόμα περισσότερο για λύση. Τουναντίον διεκδικεί με θράσος αυτά που εμείς της παρέχουμε με άκαιρες δηλώσεις.
Ευελπιστούμε να μας υποστηρίξουν όσο περισσότερο γίνεται τόσο ευρωπαϊκά κράτη αλλά και Μεγάλες Δυνάμεις ούτως ώστε να εκμεταλλευτούμε κατάλληλα τα κέρδη από την εξόρυξη φυσικού αερίου.
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011